logo-klokkenbelt logo-sintjoseph
banner-svg

Het gebouw

De Klokkenbelt ligt op een grondstuk van ongeveer 2,5 hectare aan de Vriezenveenseweg in Almelo. Het hoofdgebouw met de 25 meter hoge kenmerkende klokkentoren telt vier verdiepingen. Daaromheen zijn twee woonvleugels van elk drie verdiepingen gelegen. Aan de achterzijde zijn nog twee vleugels met ieder twee verdiepingen. Het gebouw ondergaat een transformatie waarbij er woningen worden samengevoegd zodat er grotere zorgappartementen ontstaan. Ook de buitenzijde wordt aangepakt. Een keimlaag van een lichte kleur moet de wat somber ogende baksteengevel eigentijds maken. Dit eigentijdse versterken we door het rookglas in de balustrades te vervangen door een groene variant. De nieuwe beplanting, met heesters, bloembakken en ander straatmeubilair zorgt er straks voor dat De Klokkenbelt oogt als een grote witte ‘villa’ in een historische en lommerrijke omgeving; vlakbij de binnenstad en voorzieningen.

Wonen, werken en welzijn
De nieuwe Klokkenbelt kenmerkt zich door het samenbrengen van wonen, werken en welzijn. Naast senioren- en zorgappartementen komen er gemeenschappelijke ruimtes en vestigt het gezondheidscentrum De Klokkenbelt zich in het pand. Voor de hoogste, aan de zuidkant gelegen, woonvleugel van vier bouwlagen is de samenvoeging van twee appartementen naar één appartement de grootste opgave van de transformatie. De 90 kleine appartementen worden 48 grotere appartementen (ongeveer 50 vierkante meter). In de andere woonvleugel van drie bouwlagen komen 18 woon-zorgappartementen van ongeveer 70 vierkante meter. Alle appartementen zijn geheel rolstoelvriendelijk. Op iedere verdieping ontstaan gemeenschappelijke zithoeken en woonkeukens waar bewoners samen kunnen eten. In totaal komen er 66 appartementen voor InteraktContour, 18 seniorenappartementen van Sint Joseph, 18 zorgappartementen (huurder nog onbekend) en het gezondheidscentrum De Klokkenbelt.

 

De Klokkenbelt banner gezondheidscentrum

De historie van De Klokkenbelt

De Klokkenbelt was het eerste naoorlogse project voor bejaardenhuisvesting in Almelo. In februari 1952 openende toenmalige minister-president Dr. Willem Drees het bejaardenhuis officieel.  Het gebouw bood ruimte aan meer dan 200 bejaarden die ieder over een eigen woon-slaapkamer beschikten. Daarnaast waren er gemeenschappelijke ruimten.

Het oorspronkelijke ontwerp is gemaakt door architect Auke Komter. Deze architect ontwierp meerdere bejaardenhuizen. De Klokkenbelt sprong er uit vanwege de toegepaste baksteendecoraties en de bijzondere gevelkozijnen. De vijfhoekige vensters in de kerkzaal zijn verder opvallende kenmerken van het gebouw. De naam dankt het gebouw niet zozeer aan de eigen klokkentoren, maar aan het feit dat er op die plek voeger klokken werden gegoten.

Rond de jaren ’70 was er behoefte om de huisvesting van ouderen in De Klokkenbelt aan te passen. Een kleine brand in 1970 was een directe aanleiding om veranderingen door te voeren. Vooral de grootte van de woningen voldeed niet meer aan de eisen. Twee woonvleugels werden in het geheel vervangen door nieuwbouw en er werd een derde woonvleugel toegevoegd.

Henk Jorissen was de architect die het gebouw opnieuw ontwierp. De architectuur was strak en sober en passend bij die tijd. De grote lengte van de vleugels werden ‘in stukken gehakt’. Op die manier verdwenen de voor ouderen eindeloze, lange gangen. Na ruim veertig jaar voldoet het gebouw niet meer aan de huidige eisen en wensen op het gebied van wonen met zorg. Eind 2018 is de transformatie gestart die ervoor zorgt dat De Klokkenbelt wonen, werken en welzijn samenbrengt.

De Klokkenbelt rond de jaren '50.
© 2019 Sint Joseph | Made by TeamCreative.nl
Footer logo